Shkodër
Blijf op de hoogte en volg Jeroen
29 April 2024 | Albanië, Shkodër
Dag 3: Shkodër, de weg naar het noorden
Van de receptionist begreep ik gisteren dat de weg naar de natuur in het noorden van Albanië via Shkodër verloopt. Dat wordt dus mijn volgende bestemming.
Ik doe die ochtend rustig aan. Ik neem een ontbijt en schrijf aan mijn reisverslag. Rond de klok van 12 (of 1?) loop ik richting de bushalte die me naar het station Noordzuid zou moeten leiden. Op het Skanderbegplein bedenk ik me dat het café voor de opera de ideale plaats is om nog een lunch te verorberen. Het uitzicht over het plein is hiervoor de hoofdmotivatie, maar de lunch zelf ik erg aardig, lamvlees in champignonsaus met brood. Daarna door naar de bushalte, die makkelijk te vinden is. De overvolle bus moet ik op de koop toenemen. Ik word nog op tijd wakker geschud om uit te stappen bij de juiste halte. Ik lijk net op tijd voor de bus van kwart over vier vanaf het Noordzuid station, maar het busrooster blijkt maar een idee, bedacht door een fanatiekeling die zich verveelde en wat busroosters in elkaar moest flansen. In werkelijkheid wordt de kwart over vier dienst er zonder verdere toelichting uitgesodemieterd en moet ik driekwartier op een benauwd, zonovergoten parkeerterrein wachten voor de bus van vijf uur. Rond de klok van zeven kom ik in Shkodër aan.
The Wanderers Hostel is erg gastvrij. Er worden meteen een aantal trips genoemd die ik kan ondernemen naar Valbone en Theth, twee hike trekpleisters in het noorden. Eerst maar eens naar de kamer en een douche nemen. Terug bij de receptie staat het inclusief diner al klaar. Een lopend buffet bestaande uit een aantal aardige keuzes. De raki is gratis, maar met twee raki (en twee grote bier) de rest van die avond houd ik me in. Ik ontmoet een Iers koppel aan de tafel in de gemeenschappelijke tuin en raak daarmee aan de praat. Ook zij gaan morgen hiken en geven aan welk driedaags traject ze gaan ondernemen. Ik geef vervolgens bij de receptie aan dat ik in hetzelfde traject geïnteresseerd ben. Via Valbonë naar Teth.
Ik sluit de dag af met een wandeling door het kleine Shkodër, om tevens alvast voldoende cash te pinnen. Na nog wat ronddolen zoek ik de lakens op. De volgende dag rinkelt namelijk mijn wekker alweer om vijf uur scherp.
03 Mei 2024 - 21:40
Jolanda: